miskolckilian
Menü
 
Hasznos
 
Sport
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolat

kilianportal@gmail.com

 
Főoldal-hírek
Főoldal-hírek : A kerékpár is jármű!

A kerékpár is jármű!

Szerk.  2012.04.22. 11:43

 

       Bringások és a KRESZ


 kerékpárosok legnagyobb tévedése, hogy azt gondolják: járművük nem is jármű, ezért nem érvényes rájuk a KRESZ, mondta Nagy Sándor alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtószóvivője, amikor arról kérdeztük, mik a rendőrség tapasztalatai, milyen közúti szabályokat sértenek meg leggyakrabban a kétkerekű közlekedők? A fentiekből következik, hogy az ittas járművezetés tilalma a bicajt használókra is kiterjed; kerékpárral egyetlen módon lehet részt venni a forgalomban, ha ivott az ember: maga mellett tolva, a gyalogos közlekedés szabályai szerint — ha ugyanis felül rá, már megvalósítja az közúti ittas járművezetést, amiért akár hatvanezer forintot is fizethet, ha a rendőr megszondáztatja. Mivel a kerékpáros balesetek egyik gyakori oka a biciklista ittassága, a rendőrök a forgalomban részt vevő biciklisek alkoholos befolyásolását is ellenőrzik.

Sok kerékpáros nincs tisztában azzal sem, hogy az egyirányú forgalmú útra a forgalommal szemben csak akkor hajthat be kerékpárjával, ha arra egy kiegészítő tábla külön engedélyt ad, tette hozzá az alezredes. A kerékpárosok azzal sincsenek tisztában, hogy alapvetően járdán nem szabad kerekezniük, ám gyalog- és a kerékpárúton is csak úgy közlekedhetnek, hogy a gyalogosforgalmat ne zavarják, veszélyeztessék. A KRESZ szerint főútvonalon 12. életévét be nem töltött személy nem kerékpározhat, illetve főútvonalon csak úgy kelhetnek át a bicajosok, ha leszállnak a járművükről, és áttolják. Ugyanez a szabály érvényes agyalogátkelőhelyek használatára is: azoktól a ritka kivételektől eltekintve, amikor az úttestet a gyalogátkelő és a kerékpárút egymással párhuzamosan keresztezi, és ez jelezve van, a kerékpáros csak gyalogosként használhatja a gyalogátkelőt, vagyis le kell szállnia gépéről, és át kell tolnia az út túloldalára.

Fontos a láthatóság

Azt sem árt tudni, hogy a kerékpár alapvetően egyszemélyes jármű, vagyis annak pótülésén csak 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb személyt. Gyakori baleseti ok, ha a kerékpáros állatot vezet bicajozás közben: ezt aKRESZ és a józan ész szabályai is tiltják. A kerékpárral csak úgy szabad közúti forgalomban részt venni, hogy azon elől és hátul is olyan világító berendezés található, ami legalább 150 méteres távolságból jól látszik; gyakori bringás-tévhit, hogy a jól láthatósági mellény pótolja a bicaj e területen található hiányosságait, vagyis rossz látási körülmények között a lámpákat és a „kukás mellényt” is használni kell.
KRESZ szerint kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetén az buszsávban, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetve ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik, a lakott területen kívüli úton, főútvonalon az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Magyarán: a kerékpárosokra is vonatkozik a „jobbra tarts!” szabálya, amit a városi kerékpárosok sokszor azért szegnek meg, hogy az autósok ne tudjanak olyan gyorsan elsuhanni mellettük. Nagy Sándor szerint ezzel azonban nem csak a szabályosan közlekedő gépjárműveket tartják fel, hanem saját magukat is veszélyeztetik, mert az agresszív vezetőket arra kényszerítik, hogy veszélyesen kis oldaltávolságot tartva haladjanak el mellettük.

Forrás: www.boon.hu

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2012.04.22. 11:54
Gizike.

Szerintem a legbalesetveszélyesebb közlekedési eszköz a bicikli!szép csendben suhannak el a hátam mögött.. több esetben voltam miattuk a járdán életveszélyben!nem lehetne valami állandóan csengető-zajongó kütyüt használni?ha egy gyalogos elé lépek a J Á R D Á N  nem történik semmi baj!egy biciklis a hátralévő akárhány életemet is tönkreteheti!

 
Óra
 
Időjárás

 

 

 
Partnerek

Hadik Autószerviz

 


Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület

 

 
Naptár
2014. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2010-10-04
 

Minden ami Juventus és Olasz foci! Nézz be, minden nap többszöri frissítés. Hírek,videók,elemzések! Kattints és élvezd!!    *****    Sims : Minõség, letöltés, segítség, társaság... Ez mind egy helyen fellelhetõ, itt a SimsLine oldalán.    *****    ~~~Regionális szintû vallási portál, nemcsak vallásos embereknek. ~ RELIGIO-PORTAL - NE FÉLJ, CSAK HIGGY! ~~~    *****    ELADÓ ÓRIÁS COCHIN BAROMFI 2014! ELADÓ ÓRIÁS COCHIN BAROMFI 2014! ELADÓ ÓRIÁS COCHIN BAROMFI 2014!    *****    Új kinézet került Magyarorszég egyik legújabb REIGN-el foglalkozó honlapjára. || TÁRSSZERKESZTÕT KERESÜNK! TÁRSSZERKESZ    *****    Nézz be '90-es évek Nickelodeonjával foglakozó oldalra itt letöltéseket is találsz, légy a közösségünk tagja ;)    *****    Ha unatkozol, ne habozz! gyere filmet nézni!    *****    VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS! VANESSA HUDGENS!    *****    PR7 HU Domain - PageRank 7 Hu domain    *****    Naoko Sailor Moon-ja és egyéb mangái. Videók, mangák, zenék, játékok. All about Sailor Moon!    *****    Hírek - Friss információk - Érdekességek    *****    Tengeri kalandok! Tengeri hajózás! 1 hét Zadar térségében! Szept.27-tõl Okt. 4-ig! lifestyle-holiday.gportal.hu    *****    Látogass el Te is Magyarország egyetlen aktív Darren Criss rajongói oldalára! Képek, interjúk, extrák, Glee spoilerek!    *****    Blogom. Minden nap új bejegyzés, olvass bele és ha tetszik, akkor olvasd tovább. :) - Sz    *****    Minden nap új bejegyzés, olvass bele és ha tetszik, akkor olvasd tovább. :) - Sz    *****    Las Vegas szerepjáték, ahol azzá válhatsz akivé csak akarsz és ne feledd: ami Vegasban történik, az Vegasban is marad.;)    *****    SZEPTEMBER NYEREMÉNYJÁTÉK "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    Új, õszies kinézetbe bújt Magyarország egyetlen aktív Darren Criss rajongói oldala! DarrenCriss.Gportal.hu    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - KATT!    *****    Új kinézet került Magyarorszég egyik legújabb REIGN-el foglalkozó honlapjára. KATT | KATT | KATT | KATT | ÚJ KINÉZET!