miskolckilian
Menü
 
Hasznos
 
Sport
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kapcsolat

kilianportal@gmail.com

 
Főoldal-hírek
Főoldal-hírek : A kerékpár is jármű!

A kerékpár is jármű!

Szerk.  2012.04.22. 11:43

 

       Bringások és a KRESZ


 kerékpárosok legnagyobb tévedése, hogy azt gondolják: járművük nem is jármű, ezért nem érvényes rájuk a KRESZ, mondta Nagy Sándor alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság sajtószóvivője, amikor arról kérdeztük, mik a rendőrség tapasztalatai, milyen közúti szabályokat sértenek meg leggyakrabban a kétkerekű közlekedők? A fentiekből következik, hogy az ittas járművezetés tilalma a bicajt használókra is kiterjed; kerékpárral egyetlen módon lehet részt venni a forgalomban, ha ivott az ember: maga mellett tolva, a gyalogos közlekedés szabályai szerint — ha ugyanis felül rá, már megvalósítja az közúti ittas járművezetést, amiért akár hatvanezer forintot is fizethet, ha a rendőr megszondáztatja. Mivel a kerékpáros balesetek egyik gyakori oka a biciklista ittassága, a rendőrök a forgalomban részt vevő biciklisek alkoholos befolyásolását is ellenőrzik.

Sok kerékpáros nincs tisztában azzal sem, hogy az egyirányú forgalmú útra a forgalommal szemben csak akkor hajthat be kerékpárjával, ha arra egy kiegészítő tábla külön engedélyt ad, tette hozzá az alezredes. A kerékpárosok azzal sincsenek tisztában, hogy alapvetően járdán nem szabad kerekezniük, ám gyalog- és a kerékpárúton is csak úgy közlekedhetnek, hogy a gyalogosforgalmat ne zavarják, veszélyeztessék. A KRESZ szerint főútvonalon 12. életévét be nem töltött személy nem kerékpározhat, illetve főútvonalon csak úgy kelhetnek át a bicajosok, ha leszállnak a járművükről, és áttolják. Ugyanez a szabály érvényes agyalogátkelőhelyek használatára is: azoktól a ritka kivételektől eltekintve, amikor az úttestet a gyalogátkelő és a kerékpárút egymással párhuzamosan keresztezi, és ez jelezve van, a kerékpáros csak gyalogosként használhatja a gyalogátkelőt, vagyis le kell szállnia gépéről, és át kell tolnia az út túloldalára.

Fontos a láthatóság

Azt sem árt tudni, hogy a kerékpár alapvetően egyszemélyes jármű, vagyis annak pótülésén csak 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb személyt. Gyakori baleseti ok, ha a kerékpáros állatot vezet bicajozás közben: ezt aKRESZ és a józan ész szabályai is tiltják. A kerékpárral csak úgy szabad közúti forgalomban részt venni, hogy azon elől és hátul is olyan világító berendezés található, ami legalább 150 méteres távolságból jól látszik; gyakori bringás-tévhit, hogy a jól láthatósági mellény pótolja a bicaj e területen található hiányosságait, vagyis rossz látási körülmények között a lámpákat és a „kukás mellényt” is használni kell.
KRESZ szerint kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetén az buszsávban, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetve ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik, a lakott területen kívüli úton, főútvonalon az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Magyarán: a kerékpárosokra is vonatkozik a „jobbra tarts!” szabálya, amit a városi kerékpárosok sokszor azért szegnek meg, hogy az autósok ne tudjanak olyan gyorsan elsuhanni mellettük. Nagy Sándor szerint ezzel azonban nem csak a szabályosan közlekedő gépjárműveket tartják fel, hanem saját magukat is veszélyeztetik, mert az agresszív vezetőket arra kényszerítik, hogy veszélyesen kis oldaltávolságot tartva haladjanak el mellettük.

Forrás: www.boon.hu

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2012.04.22. 11:54
Gizike.

Szerintem a legbalesetveszélyesebb közlekedési eszköz a bicikli!szép csendben suhannak el a hátam mögött.. több esetben voltam miattuk a járdán életveszélyben!nem lehetne valami állandóan csengető-zajongó kütyüt használni?ha egy gyalogos elé lépek a J Á R D Á N  nem történik semmi baj!egy biciklis a hátralévő akárhány életemet is tönkreteheti!

 
Óra
 
Időjárás

 

 

 
Partnerek

Hadik Autószerviz

 


Miskolc Diósgyőr Polgárőr Egyesület

 

 
Naptár
2014. Április
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2010-10-04
 

LOW ROAR - BLOG - EZ NEM REKLÁM, EZ NEM MARKETING. AZ ÉLET NEM PACSIZ, AZ ÉLET BEINT. LOW ROAR - BLOG - LOW ROAR - BLOG    *****    KEIRA KNIGHTLEY - KEIRA KNIGHTLEY- AZ EGYETLEN MAGYAR RAJONGÓI OLDAL - KEIRA KNIGHTLEY - KEIRA KNIGHTLEY - KEIRA - KATT    *****    Szeretne utazni, de nincs pénze? Utazzon részletre.    *****    Szereted a The Originals sorozatot és még nyernél is, nincs más dolgod mint legyél te a 30.000 ember és tiéd a 30 kredit    *****    Néha a szerelem többet ér, mint a mágia vagy hatalom. - ROSE HARBOR    *****    Van egy jó fényképed, videód, történeted kedvencedrõl, amit szívesen megosztanál másokkal is? Mire vársz még? Kattints!    *****    Versenyt indítottál portálodon de nincsenek jelentkezõk? Regisztrálj a Versenytáron küldd be és népszerûsítsd versenyed!    *****    *AIMEE TEEGARDEN *STAR-CROSSED *MO ELSÕ ÉS EGYETLEN AIMEE TEEGARDEN-NAL FOGLALKOZÓ LAPJA * ISMERD MEG A STAR-C. EMERY-ÉT    *****    LOST - avagy a POKOLI ÉDEN, vagy ELTÛNTEK - LOST    *****    Darren Criss és Jessica Szohr egy klipben! Még több friss hír a Glee - Sztárok leszünk! c. sorozat sztárjáról, itt!    *****    Szocpol 2014 - lakástámogatás másnéven szocpol feltételei, részletei 2014 !    *****    Saját történeteim várnak, ha benézel. Írj véleményt, mert érdekel. Hamarosan: Kritika részleg :) Kattolj rám is!    *****    Te ki volnál egy korrupt túlvilágon? Lélek, angyal? Lázadó, csaló? A döntés a te kezedben van. Csatlakozz a játékhoz!    *****    PortálSzépítés - Sam-Aemy.Weboldala.Net - PortálSzépítés - Sam-Aemy.Weboldala.Net -PortálSzépítés-Sam-Aemy.Weboldala.Net    *****    Húsvét vasárnap és hétfõn egy kis minijátékkal vár a G-Portál História! Nézz be, játssz, érezd jól magad, és nyerj! :)    *****    Ragadj papírt, és rajzolj! Megéri, hisz sok KREDITET nyerhetsz vele! Akár pálcika ember stílusú rajzzal is nevezhetsz!    *****    Újra megnyílt a G-Portál Versenytár! Várunk titeket egy megújult weboldallal, versenysorozattal és még ezer dologgal!    *****    Egy tizenéves webmániás srác blogja, akit már 7 évesen rabul ejtett a weboldalkészítés! Ismerd meg, szólj be neki stb.    *****    DOLGOZNI AKARÓ ÉS DOLGOZNI TUDÓ SZAKÁCSOT AZONNALI KEZDÉSSEL FELVESZÜNK! RÉSZLETEKÉRT KATTINTSON! ÉTTEREM + PANZIÓ    *****    MINDEN MÉRTÉKBEN MANCHESTER UNITED! GYERE ÉS NÉZZ BE!